Behandelingsmethodes

Plukken of strippen (ruwharige honden):

De vacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een laag (zachte) onderwol en een laag (harde) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Bij plukken worden loszittende dekharen van ruwharige honden verwijderd. Meestal gebeurt dit 2 x per jaar (voorjaar en najaar).
Een plukhond kan dus alleen geplukt worden als de dekharen goed los zitten, oftewel als de vacht plukrijp is. De dekharen worden met kleine plukjes tegelijk verwijderd zodat uiteindelijk alleen de onderwol over blijft. Het is belangrijk dat een plukvacht op een vakkundige wijze wordt geplukt om te voorkomen dat een hond ongemak ervaart van het plukken. Bij het plukken van een hond worden vaak alle dekharen verwijderd. Het is echter ook mogelijk om een plukvacht te strippen. (zie verder vachtadvies Takkie). Ik raad u aan om minimaal 2 dagen voor de behandeling en 3 dagen na de behandeling uw hondje niet te wassen. Dit is om infectie te voorkomen.

Knippen/effileren:
Als we gaan knippen wordt de vacht met de schaar ingekort of uitgedund. Dit kan met een rechte schaar gedaan worden of een effileerschaar. De meeste honden die geknipt worden komen om de 6 tot 10 weken naar de salon. Zo blijft de hond mooi in model en zal het klitten beperkt worden.

Scheren:
Met de tondeuse kunnen we een leuk model in de vacht van uw hondje scheren. Alles lengtes zijn mogelijk. Ik werk met het nieuwste apparatuur een vacuum (een soort stofzuiger). Deze zuigt tijdens het scheren direct de haren af. Door de vacuum op een speciale manier in te stellen en te werken met opzet kammen tijdens het scheren kunnen er nu nog leukere en natuurlijke modellen gecreëerd worden. 

Ontwollen:
Uw hond wordt op een speciale manier gewassen en doormiddel van een waterblazer gedroogd. Hierdoor verlies de vacht zijn onderwol. Hierna ga ik met een harkje goed door de vacht heen zodat de rest van het onderwol wordt verwijderd. Deze methode wordt vaak tijdens de ruiperiode gedaan, in het voor- en najaar. Hierdoor verliest uw hond minder haar en heeft u minder last van haren meer in huis.

Snel door de rui behandeling (voor kortharige honden)

Indien uw hond langdurig in de rui blijft hangen kunnen we helpen door een speciale behandeling. U komt elke week naar de trimsalon (gedurende 3-6 weken) voor een speciale wasbeurt gevolgd door een speciale droogmethode. Minimaal dient u dan 3 x achter elkaar te komen anders helpt de behandeling niet. Hierdoor wordt er een eind gemaakt aan de permanente rui van de hond.

 

Vraag mij wat de juiste behandelmethode is voor uw hondje.