Vachtadvies

 

Plukken of strippen?

PLUKKEN
De vacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een laag (zachte) onderwol en een laag (harde) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Bij plukken worden loszittende dekharen van ruwharige honden verwijderd.
Een plukhond kan dus alleen geplukt worden als de dekharen goed los zitten, oftewel als de vacht plukrijp is. De dekharen worden met kleine plukjes tegelijk verwijderd zodat uiteindelijk alleen de onderwol over blijft. Het is belangrijk dat een plukvacht op een vakkundige wijze wordt geplukt om te voorkomen dat een hond ongemak ervaart van het plukken.
Bij het plukken van een hond worden vaak alle dekharen verwijderd. Het is echter ook mogelijk om een plukvacht te strippen.

Let op! het kan zijn dat het vachtje van uw ruwharige hond niet (meer) te plukken is. Dan zal ik in overleg met u over gaat tot scheren. Helaas gaat dit altijd ten kosten van de structuur van het vachtje. 

STRIPPEN
Strippen betekent dat slechts de helft van de dekharen weggeplukt worden. Het resultaat is dat er een laag onderwol en een laag dekharen (de helft van het oorspronkelijke aantal) overblijft. Na de trimbeurt beginnen er nieuwe dekharen te groeien.
Bij de volgende trimbeurt worden de lange (oude) dekharen die bij de vorige trimbeurt zijn blijven zitten weggeplukt. Nu blijft wederom de onderwol achter samen met de nieuwe (kortere) dekharen die zijn gaan groeien na de eerste trimbeurt. Er blijven ook na de tweede trimbeurt dus 2 lagen haar staan. De laag dekharen die na de tweede trimbeurt blijft staan groeit door tot lange dekharen. Tegelijkertijd groeien er nieuwe dekharen. Bij de derde trimbeurt worden wederom de langere dekharen verwijderd en blijven de kortere dekharen achter, enzovoorts.
Bij een stripvacht verlaat een hond de trimsalon dus met een dubbele vacht en nooit alleen met onderwol. De hond ziet er nog enigszins ruig uit doordat een deel van de dekharen achterblijven. Om een stripvacht in stand te houden moeten honden met een stripvacht vaker naar een trimsalon dan honden met een plukvacht. Meestal gaan we dan uit bij een stripvacht van elke 3 maanden en een plukvacht elke 6 maanden een trimbehandeling laten doen.

Ik adviseer een stripvacht bij de onderstaande honden:
Cairn Terrier
Jack Russell Terrier
Teckel
Baset Fauve de Bretagne
Hollandse Smoushond

Geef mij aan wat u wilt bij de volgende trimbehandeling. Een plukbeurt of een stripbeurt. Kiest u voor een stripbeurt dan maken we direct na de stripbeurt een nieuwe afspraak voor over 3 maanden.

Kortharige hond
Van kortharige honden wordt meestal gedacht dat ze niet in de trimsalon thuishoren, maar kortharige vachten, zoals die van een labrador, dalmatiër en dobermann kunnen flink verharen. Hieronder leest u waarom en wat we hier eventueel aan kunnen doen in de trimsalon. 

Niet alle haren van de hondenvacht bevinden zich in hetzelfde stadium in de haargroeicyclus; anders zouden alle haren tegelijk uitvallen met als gevolg een vachtloze hond. Vandaar dat deze honden vrijwel het hele jaar door haar verliezen. Van nature hebben kortharige honden tweemaal per jaar een echte verhaarperiode die tot 3-6 weken duurt, namelijk in de lente en herfst. In deze periode wisselt de kortharige hond zijn wintervacht naar zijn zomervacht of van zijn zomervacht naar zijn wintervacht. Uiteraard beïnvloeden weersomstandigheden deze periode, maar ook het overwegend binnenshuis houden van de hond en het overdreven borstelen van de vacht kunnen invloed hebben in dit ruiproces.

Het borstelen van een kortharige hond buiten de ruiperiode dient zoveel mogelijk vermeden te worden, aangezien u niet alleen de dode haren maar ook de levende (dus vaste) haren uit de hond borstelt. Deze vaste haren worden al snel door de vacht vervangen met als gevolg dat er een onregelmatig vachtpatroon ontstaat, welke een constante rui creëert. Tijdens de ruiperiode mag u de hondenvacht echter regelmatig borstelen om hem zo door de periode heen te helpen.

Deze erg korte vachten pakken verder weinig vuil aan. Over het algemeen voldoet eenmaal per kwartaal een wasbeurt. Tenzij de hond zich natuurlijk vies maakt, waarbij gedacht kan worden aan een modderpoel! Een wasbeurt in combinatie met het droogblazen van de hond in de trimsalon kan de ruiperiode aanzienlijk verkorten. Dit is zowel ten gunste voor de hond als de baas. Daarnaast zijn wassen en drogen slechts twee aspecten van de totale behandeling in de trimsalon. Tot een totale behandeling in de trimsalon behoren ook o.a. oren reinigen en nagels knippen.Middelgrote honden
6 x wassen en drogen =
95,00